haaa... mari-mari!! Mari makan kari Kepala ikan.... Hari ini mama masak kari kepala ikan jer..dah ikan-ikan lain cam tak tidur malam jer mata..merah menyala..tak de selera mama nak beli. Jadi abah Rosli beli ler kepala ikan dalam 1/2 kilo jer. Ala..cukup ler anak beranak... ni ler resepinyer.. mudah jer..
KARI KEPALA IKAN
bahan-bahan:
1/2 kilo kepala ikan. (ikut le kepala ikan aper pun janji kepala jgan insang sudah!)
4 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
3 sudu besar cili kisar
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 sudu besar rempah kari ikan ( mama guna jenis Baba's)
santan ( 1 biji kelapa )
1 keping asam keping ( leh gak guna air asam jawa)
cara-cara:
1. bersihkan kepala ikan.
2. panaskan minyak, tumis bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis. kemudian masuk
bahan kisar, kacau hingga naik bau.
3.masukkan rempah kari,asam keping, kacau rata dan masukkan sedikit santan.
4. masukkan kepala ikan, tutup dan biarkan sebentar.
5. bila dah renih, masuk lebihan santan tadi dan biarkan didih.
6. perasakan dan hidangkan.
Simple jer mama masak, main campak-campak jer..nak cepatkan..baby selalu wat hal bila time masak... Selamat mencuba!!
5 comments:
Hohohoho jgn selalu sgt makan kepala ikan...kolestrol tinggi nih...percaya la kak long...tolong la, percaya la cakap saya tististis...
hahhaaaa....ni permintaan abg long.....kalu tajde kari..bisingg!!!!
kari x pe, jgn kepala ikan selalu sgt ngeh ngeh ngeh
apa ada dengan kepala ikan tue?? misteri nya..hukhuk
nnt akak dpt info akak update dlm nlog akak yo...sementara tu layan makan dulu hahahaha
Post a Comment