Sebenarnya resepi asal pecal ni ada banyak sayur2 lain tapi sebab bonda nak makan kangkung jugak..so buatla ikut selera beliau.kang meleelehh air liur plak xdapat.ekekekeke...
Pecal Kangkung
Bahan2:
1ikat kangkung(ganti pucuk paku hijau pon best jugak..)
400gm kacang tanah
1 keping gula melaka/kabung
10 tangkai lada kering( kalau nk pedas tmbah lagi)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
air secukupnya
Cara2:
-goreng kacang tanah tanpa minyak
-tumbuk atau kisar kacang hingga halus
-kisar/tumbuk bawang merah,bawang putih dan lada kering
-tumis bahan kisar tadi dengan minyak sedikit
-masukkan kacang dan air secukupnya
-masuk gula melaka dan kacau rata
-kemudian perisakan.
-sayur yang telah dibersihkan dicelur dalam air mendidih
-potong sayur dan gaul dengan kuah kacang tadi
-siap dihidang ketika panas
p/s: kalau lagi banyak kuah kacang lagi sedapp..kuah kacang yang lebih aritu kami makan dengan mee kuning ditambah plak dengan jejemput buatan pakteh dan telur rebus..jadilah rojak mee..ekekkekeke..apape pun try la,k.
3 comments:
sedap sedap...ahahhahah
k.long, kat sini kitorg beli instant je hehehhe..dah siap pack sambal kacang tu..balik umah tinggal tambah air panas je..maklum la ramai org jowo kat tempat kitorg ni..blh la try
semakin lama semakin gemuk
Post a Comment