Ni mama nak n3 yang lepas2 bukannyer lauk untuk ari ni...k... emmm..yang ni mama wat lauk....Ikan talapia masak stim..dah kerap dah mama wat lauk ni... dah ramai yang mintak kita wat jer.. janji abis..yertak? satu lagi laling kita suwuh masak perut lembu goreng kunyit... goreng kunyit perut lembu...kunyit lembu goreng perut..aduih !! pusing dah!! ntah la tak penah wat lagi..itu ari laling mintak... kita masak ar..tapi laling komen tak cukup garing.... alamak!! mama dah goreng lama dah..tak ndak jugak perut tu garing2..ataau mama yang tak reti goreng perut....ahahahaaha...tolong sesapa yg pernah masak respi ni...tolong bagitau camner.. yang ni mama pakai hentam jer... tapi kalu ikut kata makndak dah sedap dah...emmm?? yer ker makndak??
Ikan Talapia Masak Stim
resepinyer...:
Bahan-bahan:
500gram perut lembu- rebus dan potong kecil
4 biji bawang merah- tumbuk
2 ulas bawang putih- tumbuk
1 inci kunyit hidup- tumbuk
3-4 biji cili api-tumbuk
lada besar n daun bawang- hiris
minyak, garam
Cara-cara:
Rebus perut lembu hingga lembut, kemudian toskan. Potong nipis dan ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan dan garing. Kemudian masukkan perut lembu dan lada besar yang telah dihiris, kacau rata. Perasakan dengan garam. Dah nampak cam garing, angkat dan hidangkan..
No comments:
Post a Comment