KETUPAT DAKAP
Bahan:
- -2kg beras pulut(rendam sekejap) -2 biji kelapa -sedikit garam -daun pisang -tali rafia (untuk mengikat)
- -pulut direndam kemudian kukus seperti buat pulut biasa..masing2 taukan..heheh..
Cara-cara men'dakap' ketupat seperti di dalam gambar yew..
Akhir sekali..masukkan semua ketupat tersebut dalam satu periuk besar,penuhkan dengan air..biarkan didih selama lebih kurang 45 minit @ hingga masak..Lepas tuh makngah yew..leh cicoh nge air nise..hehheh... Taukan camner nak wat ait nise? Amik 2 kpg gula melaka, cairkan ngan sedikit air, kacau atas api kecil hingga menjadi likat..kalu nak rasa lagi manis, tambah sket gula pasir..tapi kalu nak lagi sedap, cari air tebu yg asli punya, kacau atas api hingga likat pekat...wohhooo!! lagi power!!
Sesi mendakapkan ketupat oleh en.nordin....
harap makngah mencuba ya..nanti en.nordin nak buat ketupat daun palas..hari ni beliau ke kebun utk mencari daun palas..mgkn esok akan mengerahkan dayang2nyer 'mempalas' pulak...huhuhu....
3 comments:
hahahha ayat akhir tu x tahan...hahahhaa.
Ok2, step2 yg jelas..akan sy cuba nnt. Mcm best je...air nise tu sy buat cam k.long buat le tp nak try yg air tebu tu la..baru betul2 kawww
haa..cuber2 jgn tak cuber..nanti jgn lupa n3 ek..
abahmu itu dah lama xpekena ketupat palas + ketupat dakap..tu yg teringinbenor nk mkn..smpai 2kg beras pulut pon xckup tau!
Post a Comment